Your search results

Albérlet kutyával?

Posted by admin710456 on 2019.07.13.
0

Nemrégen elgondolkoztunk azon, hogy vajon miért lehet az, hogy a bérbeadók annyira ódzkodnak a kutyás albérlőktől? Miért nem akarják vajon kutyás bérlőnek kiadni a lakásukat, mikor éppen a kevés bevállalós tulajdonos miatt ez egy komoly piaci rés?

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ és beszélgettünk kicsit Lajos Bernadettel, az irodakutya megálmodójával és tulajdonosával. 

adorable-animal-blur-406014.jpg

1, Bernadett, mesélnél nekünk arról kérlek dióhéjban, hogy te mivel foglalkozol pontosan? Mi az irodakutya tulajdonképpen?

Jómagam iroda átalakítással, facility- és project managementtel foglalkozok immár több mint 8 éve és az Irodakutya program ötlete is ebből ered. A munkáltatók – reklám, employer branding vagy a munkavállalói megtartást célozva – szeretnék megvalósítani, hogy a dolgozóik saját kutyájukkal járhassanak dolgozni, de nincsenek tisztában a szükséges munka- és tűzvédelmi szabályozással, az irodatér lehetőségeinek kiaknázásával és mindezen folyamat gördülékeny bevezetésével.

Az Irodakutya program ebben nyújt segítséget kis-, közép- és multinacionális környezetben egyaránt, hiszen a környezetfelméréstől kezdve, a vezetéssel való szoros együttműködésben építjük fel adott cég speciális igényeire szabva a szükséges teendőket és a dolgozói visszajelzések alapján kutyás tesztnappal kiegészítve vezetjük be a folyamatot, úgy, hogy ember és állat számára is élhető de produktív környezetet biztosítsunk a munkahelyen.

Az óvatos munkáltatói megközelítésnek számos oka lehet: sokan tartanak attól, hogy kontrollálhatatlanná válik a folyamat, a kutyák mindent tönkretesznek – melynek természetesen óriási költségvonzata is lesz – és ezt követően negatív hangulatot gerjesztenek a cégen belül vagy a piacon magáról a vállalatról is olyan hírek terjengenek majd, ami nem éri meg a kockázatot. Mindezek valójában akkor következnek be, ha a bevezetés során nem tér ki a cég sem a jogi részletekre megfelelően és a személyi elvárásoknak sem tud megfelelni vagy nem jól kommunikál.

Az érem másik oldala viszont kevesek számára evidens:

egy kutyát tartó munkavállaló számára stresszes egész napra magára hagyni a kedvencét és nagyon hálás tud lenni azért, ha nem kell izgulnia, hogy időben hazaér -e a kutyájához.

Amennyiben magával tudja vinni a munkahelyére, nem csak a saját, hanem a közösségi hangulatot is javítja és ők azok a munkavállalók akik az ilyen odafigyelés miatt elkötelezettebbek lesznek; akár túlórát is vállalnak, ha napközben van lehetőségük a kutyával foglalkozni.

2, Mi azt a jelenséget tapasztaljuk az ingatlanpiacon, hogy a főbérlők nagy része ódzkodik a kutyás albérlők lehetőségétől. Szerinted mi lehet ennek az oka?

Ezt a párhuzamot vélem én is felfedezni a különböző kutyás fórumokon a kutyás albérletekkel kapcsolatban. Az ingatlantulajdonosok bizalmatlanok, mert valakitől hallottak már rémtörténetet és inkább elkerülik a lehetőségét is a konfliktusnak. Lássuk be, ilyen nem csak kutyással, hanem szimpla albérlővel is megtörténhet, tehát

a hiba nem a kutyában, hanem a rosszul elkészített bérleti szerződésben, ellenőrzésben keresendő.

Tapasztalatom szerint a kutyás bérlők éppen a jelenleg még alacsony számú elérhető kiadó ingatlanok miatt sokkal jobban megbecsülik azokat a bérbeadókat, akik bizalmat szavaznak nekik.

3, Mit gondolsz, hogyan lehetne ezen a bérbeadói hozzáálláson változtatni?

Javasolnám mindenkinek, hogy már az első megtekintésre vigye magával a kutyát a tulajdonos pedig kérje is ezt, hogy ő maga lássa hogyan viselkedik, mekkora méretű, milyen habitusú a kiskedvenc. Sokat számít a szimpátia – csakúgy mint az embereknél – így ha a kisállat jól viselkedik, már itt megnyerheti magának a bérbeadót. Egyezzenek meg évente ismétlődő kárpittisztításban, így a makacs kutyaszőrök is eltávolításra kerülnek a kanapéból, szőnyegből.

Emellett a tulajdonos számára óriási előny, hogy a kutya miatt többet kényszerül takarítani, fertőtleníteni a gazda, tehát a lakás akár tisztább is lehet, mint egy ‘átlag’ bérlőé, de hangsúlyozom:

ezt a szerződésben kell egyértelművé tenni és az esetleges károkozást és annak mértékét is írásos formában rögzíteni, hogy mindez megfelelően nyomon követhető és a kaucióból levonható és reális legyen.

4, Mit kell megtennie egy főbérlőnek, hogy a lakása kutyabarát legyen? Nagy anyagi ráfordítást igényel az ilyesmi?

A lakást speciálisan nem szükséges átalakítani csupán amiatt, mert kutyával érkezőnek szeretnénk kiadni, de vannak praktikus megoldások, melyek megkönnyítik a lakók életét. Ilyen a vízállóságot biztosító, csempével ellátott előszoba, konyha és fürdőszoba (faburkolat vagy szőnyeg helyett) és általánosságban mellőzzük az olcsó és rossz minőségű laminált padlóburkolatok használatát. Minden egyéb már egyéni egyeztetés alapján történhet.

kutyas.jpg

Bár sokan csak a lakásra fókuszálnak, de érdemes a társasházat, illetve a teljes lakókörnyezetet is figyelembe venni és tulajdonosként a közös helyiségek, a kert használatára kitérni, így biztosan nem érik meglepetések sem a bérlőt, sem a már ott lakó szomszédokat. Mindig javasoljuk a társasházakban egy házirend kifüggesztését is, így minden fél kellően fel van készítve az új bérlő(k)re. Tartsuk a lépcsőházban pórázon a kutyát és a kertben csak akkor legyen szabadon, ha mindenki egyetért ezzel a házirend keretein belül. Természetesen a kutyapiszok felszedése nem kérdés, ez mindig a gazda felelőssége.

Reméljük mindenki kedvet és bátorságot kapott a kutyás albérlők befogadására és kaptatok hasznos tanácsokat is a témában! 

 Bernadettnek köszönjük az együttműködést!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings